Άρθρα

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαρτίου 2022, στον φιλόξενο χώρο του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Διάλεξη του Συλλόγου Φιλολό131132γων Χίου, η τρίτη κατά σειρά από τότε που ο Σύλλογός μας καθιέρωσε το θεσμό. Ο ομιλητής Ταξιάρχης Γ. Κόλιας, Ομότ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε με εμβρίθεια το επίκαιρο θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και το Βυζάντιο». Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου και επίτ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Καλογεράκης, Συντονιστές Εκπαίδευσης, καθώς και συνάδελφοι φιλόλογοι.

ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ Γ. ΚΟΛΙΑ

Μετά από «διακοπή» δύο ετών εξαιτίας της πανδημίας, ο Σύλλογος Φιλολόγων Χίου διοργανώνει την Ετήσια Διάλεξή του για το 2022 με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ταξιάρχη Γ. Κόλια. Το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα της διάλεξης είναι «Η Επανάσταση του 1821 και το Βυζάντιο».

Η διάλεξη θα γίνει στο Αναγνωστήριο της Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 7 μ.μ. και είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορωνοϊό.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 13ου ΤΟΜΟΥ ΤΗΣ «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΙΟΥ»

Στις 15 Ιανουαρίου 2022 κυκλοφόρησε ο 13ος τόμος (2021) της «Φιλολογικής Χίου», του επιστημονικού περιοδικού που εκδίδει ο Σύλλογος Φιλολόγων Χίου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής εμφάνισης τόμο 240 σελίδων, ο οποίος περιέχει 12 άρθρα-μελέτες υψηλού επιπέδου, αρκετά από αυτά χιακού ενδιαφέροντος, που «θεραπεύουν» τις επιστήμες της φιλολογίας, της ιστορίας, της λαογραφίας, της παιδαγωγικής κ.ά. Στους συνεργάτες του τόμου (οι περισσότεροι Χιακής καταγωγής) συγκαταλέγονται ο διαπρεπής βυζαντινολόγος Τηλέμαχος Λουγγής, η Ιταλίδα κοινωνική ανθρωπολόγος Veronica Lazzarini Viti, ο Κώστας Φραγκομίχαλος, ο Νίκος Κ. Χαβιάρας, η Ευτυχία Βλυσίδου, η Στέλλα Τσιροπινά, ο Μιχάλης Μελαχροινούδης  κ.ά. Ο τόμος, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, είναι αφιερωμένος στον Χιώτη ιστορικό και πανεπιστημιακό Στέριο Φασουλάκη (1933-2018). Υπενθυμίζεται ότι η «Φιλολογική Χίος» είναι εδώ και πολλά χρόνια το μοναδικό επιστημονικό περιοδικό που εκδίδεται στη Χίο. Ο τόμος (τη διαδικασία έκδοσης του οποίου καθυστέρησε σημαντικά η πανδημία του COVID19) τιμάται 12 ευρώ και διατίθεται από τον Σύλλογο Φιλολόγων Χίου (υπεύθυνος έκδοσης Νίκος Κ. Χαβιάρας δ.Φ., Συντονιστής Εκπαίδευσης Φιλολόγων Χίου-Σάμου και Πρόεδρος του Σ.Φ.Χ.), καθώς  και από τις ντόπιες εκδόσεις Αιγέας – Βιβλιοπωλείο «Πάπυρος», που είχαν την εκτυπωτική του φροντίδα.13

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΛΟΥΓΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ετήσια Διάλεξη του Συλλόγου Φιλολόγων Χίου, η δεύτερη κατά σειρά από πέρσι που ο Σύλλογός μας καθιέρωσε το θεσμό. Ο προσκεκλημένος μας ομιλητής Τηλέμαχος Κ. Λουγγής, Ομότ. Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσίασε με γλαφυρότητα και επιστημονική πληρότητα το ενδιαφέρον θέμα «Η Βυζαντινή κοινωνία στην καμπή από την Αρχαιότητα στον Μεσαίωνα». Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών -και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας- κ. Μάρκος, καθώς και πολλές και πολλοί συνάδελφοι φιλόλογοι, ενώ την ακολούθησε συζήτηση.

2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης ‘’Γρηγόρης Πεντζίκης’’

ΘΕΜΑ: « 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης ‘’Γρηγόρης Πεντζίκης’’ – 2η Ανακοίνωση »

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας έχει προκηρύξει για το έτος 2013-2014 το 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».

Ο Γρηγόρης Πεντζίκης (1945-2012) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε στη Δράμα όπου δίδαξε ως φιλόλογος καθηγητής. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, δοκίμια κριτικής, βιβλία, ενώ λογοτεχνικά και κριτικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Εφηβικού Διηγήματος

Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου ή ΕΠΑΛ μπορεί να συμμετέχει με ένα (1) διήγημα έως έξι (6) σελίδες μεγέθους Α4, δακτυλογραφημένες με γραμματοσειρά TimesNewRoman 12, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.

β) Εφηβικής ποίησης

Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου ή ΕΠΑΛ μπορεί να συμμετέχει με ένα (1) ποίημα, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο τρόπο, μέχρι τριάντα στίχους, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο .

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου. Εκτός από τα παραπάνω αντίτυπα απαιτείται και ψηφιακό αντίγραφο του κειμένου σε μορφή .doc αποθηκευμένο σε CD με αναγραμμένο πάνω του το ψευδώνυμο. Τα πραγματικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο) του διαγωνιζόμενου θα πρέπει να κλεισθούν σε μικρό φάκελο και στο εξωτερικό του μέρος να αναγραφεί το ψευδώνυμο. Τα πέντε αντίτυπα, ο μικρός φάκελος καθώς και το CD θα πρέπει να σταλούν με την αντίστοιχη ένδειξη Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος «Γρηγόρης Πεντζίκης» στη διεύθυνση: ΔΔΕ Δράμας, (γραφείο 223) Διοικητήριο, Δράμα. Τ.Κ. 66100. Στο επάνω μέρος του φακέλου αποστολής θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο. Ημερομηνία υποβολής μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνει κατά το διάστημα 01 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2014 και όσοι διακριθούν θα ενημερωθούν τον Απρίλιο του 2014. Η απονομή Επαίνων και Αναμνηστικών Διπλωμάτων Συμμετοχής στο διαγωνισμό θα γίνει στη διάρκεια των «Ημερών Εκπαίδευσης» που διοργανώνει η ΔΔΕ Δράμας κάθε έτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.
Η κρίση της Κριτικής Επιτροπής είναι αμετάκλητη.

Θα δοθούν Α΄, Β΄ και Γ΄ Βραβείο για μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου/ΕΠΑΛ αντίστοιχα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Καθημερινώς στα τηλέφωνα της Δ.Δ.Ε. Δράμας 2521351223, 2521351224, 2521351225.

Ο Δ/ντής

Δ/νσης Δ/Θμιας Εκπ/σης Δράμας

 

 

 

 

Δρ. Κιουλάνης Σπυρίδων