Νέα - Ανακοινώσεις

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ «ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΧΙΟΥ»

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Ε. Charalampakis - Epimorfosi philologon 2Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος Σύνταξης του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών (2014) Χριστόφορος Χαραλαμπάκης βρέθηκε στη Χίο προσκεκλημένος του Συλλόγου μας κατά το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου 2018. Ο κ. Χαραλαμπάκης την Πέμπτη 8 του μήνα στις 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου -στα πλαίσια του νέου θεσμού «Ετήσια Διάλεξη του Συλλόγου Φιλολόγων Χίου» που από φέτος καθιερώνουμε-, ομίλησε με το επίκαιρο θέμα «Η ελληνική γλώσσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης: προβλήμαCharalampakis - Omireioτα και προοπτικές». Τον διακεκριμένο ομιλητή παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Σχολικός Σύμβουλος Νίκος Κ. Χαβιάρας, ο οποίος συντόνισε και την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε τη διάλεξη. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Χαραλαμπάκης πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόταση του Σχολικού Συμβούλου να πραγματοποιήσει και επιμορφωτικό σεμινάριο για τους φιλολόγους που υπηρετούν στα σχολεία της Δ.Δ.Ε. Χίου, Charalampakis - Epimorfosi philologon 1κάτι που έγινε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 12:30 με 2 μ.μ. με θέμα «Η αξιοποίηση των λεξικών στη διδακτική πράξη». Βαθύς γνώστης του αντικειμένου του και προικισμένος ομιλητής, ο κ. Χαραλαμπάκης συνήρπασε σε αμφότερες τις περιστάσεις τους ακροατές του. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών και στις δύο εκδηλώσεις ήταν και ο γνωστός στο πανελλήνιο Χιώτης συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΝΤ. ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Mastrapas 2MastrapasΤο διήμερο 9-10 Μαΐου 2017 είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο νησί μας τους Αντώνη Ν. Μαστραπά, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Πειραιά και Γεν. Γραμματέα της Π.Ε.Φ. (παλαιό φίλο του Συλλόγου και της Χίου), και Μανώλη Μ. Στεργιούλη, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λακωνίας και Αντιπρόεδρο της Π.Ε.Φ. Οι εκλεκτοί συνάδελφοι υπήρξαν εισηγητές στο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εν ενεργεία φιλολόγους του Νομού μας που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Χίου (και Πρόεδρος του Συλλόγου μας) Νίκος Κ. Χαβιάρας την Τετάρτη 10 Μαΐου στο 1ο ΓΕ.Λ. Χίου. Θέμα του σεμιναρίου ήταν «Η διδακτική των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και ο κ. Στεργιούλης παρουσίασε «Διδακτικές προτάσεις στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους», ενώ ο κ. Μαστραπάς «Μικροδιδασκαλίες Ιστορίας Γυμνασίου και Λυκείου με αξιοποίηση πηγών». Οι εισηγήσεις τους έγιναν ευμενέστατα αποδεκτές από τους παρισταμένους συναδέλφους.

Τροποποίηση προγράμματος του Σεμιναρίου των Υπολογιστών

Ο Σύλλογος μας ενημερώνει τα μέλη του για την ακόλουθη τροποποίηση στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου των Υπολογιστών:
Η τρίτη συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για το Σάββατο 09/05/2015 αναβάλλεται λόγω των εξετάσεων ΚΠγ και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16/05/2015 στον ίδιο χώρο και χρόνο.

Σεμινάριο με θέμα: Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΧΙΟΥ                                                                                                                         Χίος, 01/04/2015

                                                                                                                                                                                          Αρ. Πρωτ.: 4

Προς: Σχολικές Μονάδες Ν. Χίου

                                                                                        

Αγαπητοί συνάδελφοι,

O Σύλλογος Φιλολόγων Χίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής  διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Πληροφορικής του 1ου ΓΕΛ μετά τις διακοπές του Πάσχα, τις ημερομηνίες και ώρες που αναγράφονται στο Πρόγραμμα που ακολουθεί. Όσοι συνάδελφοι-φιλόλογοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στις Διευθύνσεις: filologoi.chiou@gmail.com ή mail@1lyk-chiou.chi.sch.gr.

Oι απαντήσεις να σταλούν μέχρι την Τετάρτη, 22/04/2015. Εάν οι συμμετοχές υπερβαίνουν τη δυναμικότητα του Εργαστηρίου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κλείνοντας, ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους Καλό Πάσχα με υγεία, ευτυχία και κάθε ποθητό.

 

Για το Δ.Σ.

 

Η Πρόεδρος                                                                                        Ο Γενικός  Γραμματέας

Βασιλική  Κατσάλα                                                                               Νικόλαος Κ. Χαβιάρας δ.Φ

t

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

program

 Σημείωση

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πρέπει να έχουν αποκτήσει λογαριασμό email στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ενώ καλό θα ήταν να έχουν ήδη λογαριασμό Google

t

Ο πανεπιστημακός Δημήτριος Κουτσογιάννης στη Χίο προσκεκλημένος του συλλόγου μας

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο 1ο ΓΕ.Λ. Χίου το σεμινάριο επιμόρφωσης των φιλολόγων στο αντικείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας («Νέες Τεχνολογίες της Επικοινωνίας, Τεχνολογία της Διδασκαλίας και Γλωσσική Εκπαίδευση») την Παρασκευή 28/03/2014, όπως και η ομιλία «Προκλήσεις κατά τη συγγραφή Προγραμμάτων Σπουδών για το Σχολείο: το Παράδειγμα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α’ Λυκείου και οι Εξετάσεις στο Λύκειο» το Σάββατο 29/03/2014. Και στις δυο εκδηλώσεις ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Κουτσογιάννης, που προσκλήθηκε από το Σύλλογό μας και το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων του Νομού. Ο κ. Κουτσογιάννης γοήτευσε το ακροατήριο και τις δύο φορές, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικά το Σαββάτο έγινε εποικοδομητικός διάλογος αρκετής ώρας με συναδέλφους και γονείς.

IMG_0379IMG_0378

 

 IMG_0381

Ανακοίνωση σεμιναρίου

Τα σεμινάρια χρήσης διαδραστικού πίνακα θα πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο στο 1ο Γενικό Λύκειο Χίου 6:00-8:00 μ.μ. Δευτέρα και Τετάρτη. Το πρώτο δίωρο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/2/2014. Το επόμενο δίωρο θα γίνει την Τετάρτη 26/2/2014. Διδάσκει ο κύριος Αντώνης Κουνέλης.