Το 1988 μια ομάδα Χίων φιλολόγων, που αποτελούνταν από διορισμένους σε σχολεία του νησιού καθηγητές με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Ε. Φραγκομίχαλο, έλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης του επιστημονικού σωματείου: «Σύλλογος Φιλολόγων Χίου» (Σ.Φ.Χ.), με έδρα το Δήμο Χίου.
Μετά από μια πρώτη εγγραφή μελών, συγκρότηση προσωρινής διοικητικής επιτροπής και έγκριση του Καταστατικού από το Πρωτοδικείο Χίου, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για Διοικητικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 1989.
Στο πρώτο Δ.Σ του Συλλόγου εκλέχθηκαν και στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 1989 κατέλαβαν τις ακόλουθες θέσεις οι: 1) Φραγκομίχαλος Ε. Κωνσταντίνος, Πρόεδρος 2) Σπανός Γρηγόριος, Αντιπρόεδρος 3) Λατουσάκη Ελένη, Γεν. Γραμματέας 4) Χαννάκης Μιχαήλ, Ταμίας 5) Δαμαλάς Μιχαήλ, Ειδ. Γραμματέας 6)Ρουκανά Αικατερίνη ,Οργ. Γραμματέας και 7) Φαράκλα Ιουλία, Έφορος Βιβλιοθήκης.
Το Δ.Σ έχει διετή θητεία. Ο Κωνσταντίνος Φραγκομίχαλος παρέμεινε πρόεδρος του Συλλόγου μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Από τότε Πρόεδροι έχουν διατελέσει οι: Νίκος Μ. Στουπάκης (2008-2010), Γεώργιος Θ. Κωνσταντινίδης (2010-2012), Βασιλική Ι. Κατσάλα (2012-2016) και Νίκος Κ. Χαβιάρας (2016 έως σήμερα).
Στην εικοσιπενταετή θητεία του ο Σύλλογος Φιλολόγων Χίου έχει επιδείξει σημαντική δραστηριότητα, πραγματοποιώντας δημόσιες παρεμβάσεις, οργανώνοντας διαγωνισμούς -μαθητικούς και μη- και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την αρχαία και νεότερη ελληνική γλώσσα, την ονοματοθεσία των οδών της πόλης της Χίου, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας κ.α. Το 2010, σε συνεργασία με την τοπική Ε.Λ.Μ.Ε., εξέδωσε τις Λογοτεχνικές Δημιουργίες, μικρό τόμο με λογοτεχνικά έργα μελών του. Προσκάλεσε στη Χίο εξαίρετους και γνωστούς στο πανελλήνιο ομιλητές που έδωσαν διαλέξεις, κυρίως στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, οι οποίες «άφησαν εποχή» (Ευ. Κωφός, Π. Χιδήρογλου, Ν. Σαρρής, Ν. Βαγενάς, Χρ. Χαραλαμπάκης κ.α.) Επιπλέον, σε ειδικές εκδηλώσεις τίμησε παλαιότερους Χίους φιλολόγους. Έχει επίσης πραγματοποιήσει φιλανθρωπικές δράσεις.
Σε συνεργασία με τον εκάστοτε Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων, ο Σύλλογος προσκαλεί με δαπάνες του στη Χίο ειδικούς ομιλητές για την επιμόρφωση των μελών του, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών Γυμνασίων και Λυκείων. Ωστόσο, η σημαντικότερη δραστηριότητα του Συλλόγου συνίσταται στην έκδοση του καταξιωμένου επιστημονικού περιοδικού Φιλολογική Χίος. Στο διάστημα 1990-2006 έχουν εκδοθεί δέκα τόμοι και από το 2014 μέχρι σήμερα τρεις (β΄ περίοδος έκδοσης), οι οποίοι περιέχουν πλήθος αξιόλογων μελετών για ιστορικά, λαογραφικά, γλωσσολογικά και φιλολογικά θέματα, πολλά απ’ αυτά χιακού ενδιαφέροντος. Ο Σύλλογος διαθέτει βιβλιοθήκη πολλών εκατοντάδων τόμων, όπως και ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό για χρήση από τους φιλολόγους των σχολείων. Από τα τέλη του 2013 δημιουργήθηκε και η ιστοσελίδα του με ηλεκτρονική διεύθυνση http://filologoichiou.gr