Archive for Σεπτεμβρίου 2017

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΙΟΥ»

Φιλ. Χίος 17 εξ. 1

ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

  1. Γίνονται δεκτές εργασίες –στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα (αγγλική, γαλλική, γερμανική)– που δεν έχουν δημοσιευθεί προηγουμένως. Οι εργασίες θα πρέπει να διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και τη συμβολή τους –μικρή ή μεγάλη– στη μελέτη και την περαιτέρω έρευνα του διαπραγματευόμενου θέματος.

 

  1. Οι εργασίες μπορούν να καλύπτουν θέματα της ευρύτερης φιλολογικής επιστήμης (Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Γλωσσολογίας, Λαογραφίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής κ.λπ.). Δεν δημοσιεύονται λογοτεχνικά έργα.

 

  1. Οι εργασίες αποστέλλονται εκτυπωμένες σε χαρτί Α4, στη μία και μόνο όψη του και με διπλό διάστημα μεταξύ των σειρών, και συγχρόνως σε ηλεκτρονική μορφή.

 

  1. Δύο με τρεις μήνες μετά τη λήψη της συνεργασίας ο αποστολέας ενημερώνεται με επιστολή ή ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Υπεύθυνο Έκδοσης ή από μέλος της Συντακτικής Επιτροπής για το αν αυτή γίνεται ή όχι δεκτή για δημοσίευση και σε ποιο τόμο του περιοδικού (επόμενο ή μεθεπόμενο). Ο συνεργάτης, αν του ζητηθεί από τον Υπεύθυνο Έκδοσης ή από μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, έχει την υποχρέωση να κάνει τουλάχιστον μία διόρθωση του τυπογραφικού δοκιμίου της εργασίας του μέσα σε χρονικό διάστημα 7 έως 10 ημερών.

 

  1. Κάθε συνεργασία πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη 6 έως 10 σειρών στην αγγλική γλώσσα.

 

  1. Για κάθε συνεργασία που υπερβαίνει τις 6 σελίδες του περιοδικού μπορούν να διατίθενται 50 ανάτυπα. Ο συνεργάτης που επιθυμεί αυτά τα ανάτυπα συνεννοείται για την παραγωγή, τα σχετικά έξοδα και την παραλαβή τους με τις εκδόσεις Αιγέας (Απλωταριάς 44, 82131 Χίος, τηλ. 2271021550).

 

  1. Οι εργασίες θα πρέπει να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες της ορθογραφίας και της στίξης.

 

  1. Τα χωρία ή οι φράσεις από αρχαία ελληνικά κείμενα γράφονται στο πολυτονικό (και με διάκριση της βαρείας από την οξεία).

 

  1. Οι συνεργάτες υπογραμμίζουν ή τις φράσεις ή τις λέξεις που πρέπει να γραφούν με πλάγια τυπογραφικά στοιχεία. Έντονα τυπογραφικά στοιχεία χρησιμοποιούνται μόνο στους τίτλους ενοτήτων, και οι συνεργάτες πρέπει επίσης να τα γράφουν εντονότερα.

 

  1. Οι σημειώσεις πρέπει να γράφονται στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3… από την αρχή μέχρι το τέλος της εργασίας και με μικρότερου μεγέθους γραμματοσειρά από αυτήν του κυρίως κειμένου της. Οι βιβλιογραφικές παραπομπές είναι προτιμητέο να γράφονται ως εξής:

 

ΒΙΒΛΙΑ

Ζολώτα, Γ. Ι., Ιστορία της Νήσου Χίου, τ. Β΄, εν Αθήναις 1924, σσ. 74-84.

Bury, R. G., A history of Greece, 3rd ed., London 1951, σ. 118.

Glotz, G., Η αρχαία Πόλη, μετ. Αγνή Σακελλαρίου, Μορφ. Ίδρυμα Εθν. Τραπέζης, Αθήνα 1981, 35.

Jacoby, F., FGrHist. 328 F4

 

ΑΡΘΡΑ

Browning, R., “Constantine Trypanis – In Memoriam”, Φιλολογική Χίος, τ.4 (1995) σσ. 5 – 14.

Finley, M.I., “Was Greek Civilization Based on Slave Labour?”, Historia (1959)     197-211.

 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Ομήρου, Ιλ. Α (ή 1.) 8-10.

Ευριπ., Ικέτιδες 238-245.

Ξενοφώντος, Ελληνικά V.3.16.

Πλάτωνος, Πολιτεία 337a.

Cato, De agricultura 11.

 

Εναλλακτικά, βιβλιογραφική παραπομπή μπορεί να γίνεται εντός του κυρίως   κειμένου και με την αναφορά μόνο του συγγραφέα και του έτους δημοσίευσης του βιβλίου ή του άρθρου, όμως πρέπει στο τέλος της εργασίας να παρατίθεται αναλυτική Βιβλιογραφία.

 

 

 

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε ο 12ος τόμος (2016-2017) της «Φιλολογικής Χίου», του επιστημονικού περιοδικού που εκδίδει ανά διετία ο Σύλλογος Φιλολόγων Χίου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής εμφάνισης τόμο 280 σελίδων (περισσότερες από όλους τους προηγούμενους), ο οποίος περιέχει 14 άρθρα-μελέτες υψηλού επιπέδου, αρκετά από αυτά χιακού ενδιαφέροντος, που θεραπεύουν τις επιστήμες της φιλολογίας, της ιστορίας, της λαογραφίας, της παιδαγωγικής κ.ά. Στους συνεργάτες του τόμου (οι περισσότεροι Χιακής καταγωγής) συγκαταλέγονται ο Ν. Μαυρέλος, ο Κ. Φραγκομίχαλος, ο Αρ. Καλάργαλης, ο Ν. Κ. Χαβιάρας, η Μ. Ξύδα και ο Στ. Φασουλάκης. Η «Φιλολογική Χίος» είναι πλέον το μοναδικό επιστημονικό περιοδικό που εκδίδεται στη Χίο. Ο τόμος, όπως και οι προηγούμενοι, τιμάται 10 ευρώ και διατίθεται από το Σύλλογό μας (τηλ. υπευθύνου έκδοσης 6944581346, ηλ. δ/νση nhaviaras01@gmail.com) και τις εκδόσεις Αιγέας – Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, που τον εκτύπωσαν και έχουν την κεντρική διάθεση.
Ευκαιρίας δοθείσης, απευθύνουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο πρόσκληση για αποστολή συνεργασιών για τον επόμενο τόμο (αποστολή συνεργασιών μέχρι τέλη Απριλίου 2018, διαδικασία κρίσης τους από τη Συντακτική Επιτροπή μέχρι τέλη Ιουνίου 2018, κυκλοφορία 13ου τόμου Νοέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019).

«ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ

ChandrisΤο απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017 διοργανώθηκε από το Σύλλογό μας «ποιητικός» καφές (ή τσάι), όπου, όποιος από τους προσκεκλημένους το επιθυμούσε, μπορούσε να διαβάσει στους υπολοίπους ποιήματα που του άρεσαν -ή και δικά του-, μια ιδέα που κυοφορούνταν αρκετό καιρό. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον ωραίο ημιυπαίθριο χώρο γύρω από την πισίνα του Ξενοδοχείου «Χανδρής» της πόλης μας. Παρά το ότι η προσέλευση των συναδέλφων δεν ήταν η αναμενόμενη, οι παρόντες και οι παρούσες απήλαυσαν ένα εξαιρετικό απόγευμα. Μετά το χαιρετισμό του Προέδρου, που έκανε την αρχή διαβάζοντας ένα ποίημα της Κικής Δημουλά, ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών ανέγνωσαν ο συνάδελφος φυσικός Γιάννης Γαϊσίδης, οι φιλόλογοι Αναστασία Νικολούλη και Ανθή Βλυσίδου. Το σκηνικό συμπλήρωσαν η περιποίηση του προσωπικού και οι αλμυρές και γλυκές γαστρονομικές δημιουργίες του σεφ του ξενοδοχείου. Ας σημειωθεί ότι μας τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου Μαρία Βασιλακάκη-Ντούλου. Την πολύ όμορφη πρόσκληση για την εκδήλωση δημιούργησε η Οργανωτική μας Γραμματέας Στέλλα Τσιροπινά.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΝΤ. ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Mastrapas 2MastrapasΤο διήμερο 9-10 Μαΐου 2017 είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο νησί μας τους Αντώνη Ν. Μαστραπά, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Πειραιά και Γεν. Γραμματέα της Π.Ε.Φ. (παλαιό φίλο του Συλλόγου και της Χίου), και Μανώλη Μ. Στεργιούλη, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λακωνίας και Αντιπρόεδρο της Π.Ε.Φ. Οι εκλεκτοί συνάδελφοι υπήρξαν εισηγητές στο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εν ενεργεία φιλολόγους του Νομού μας που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Χίου (και Πρόεδρος του Συλλόγου μας) Νίκος Κ. Χαβιάρας την Τετάρτη 10 Μαΐου στο 1ο ΓΕ.Λ. Χίου. Θέμα του σεμιναρίου ήταν «Η διδακτική των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και ο κ. Στεργιούλης παρουσίασε «Διδακτικές προτάσεις στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους», ενώ ο κ. Μαστραπάς «Μικροδιδασκαλίες Ιστορίας Γυμνασίου και Λυκείου με αξιοποίηση πηγών». Οι εισηγήσεις τους έγιναν ευμενέστατα αποδεκτές από τους παρισταμένους συναδέλφους.