Archive for Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση ομιλίας του Δημήτρη Κουτσογιάννη

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 11.00 π.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 1ου/3ου Γενικών Λυκείων Χίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δημήτρη Κουτσογιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή στον Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π. Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Προκλήσεις κατά τη Συγγραφή Προγραμμάτων Σπουδών για το Σχολείο: Το παράδειγμα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α’ Λυκείου και οι Εξετάσεις στο Λύκειο». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η ομιλία απευθύνεται σε φιλολόγους καθηγητές, διορισμένους και μη, εκπαιδευτικούς γενικότερα, και κάθε ενδιαφερόμενο για τα εκπαιδευτικά πράγματα.

Ο κ. Κουτσογιάννης θα έχει πραγματοποιήσει την προηγούμενη ημέρα σεμινάριο στους διορισμένους στα σχολεία της Χίου φιλολόγους. Στη Χίο προσκλήθηκε από το Σύλλογο Φιλολόγων Χίου και το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Νομού Χίου Νικόλαο Κ. Χαβιάρα.

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε.

Η Πρόεδρος του
Συλλόγου Φιλολόγων Χίου                          Ο Σχολικός Σύμβουλος

 

Βασιλική Κατσάλα                                     Νικόλαος Κ. Χαβιάρας δ.Φ.

 

Χαιρετισμός του Συμβούλου

Τον Οκτώβριο του 2013 ο γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας, Νικόλαος Χαβιάρας, έγινε Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02 για το Νομό της Χίου. Επί τη αναλήψει των καθηκόντων του έστειλε στους συναδέλφους το ακόλουθο μήνυμα.

 

Θέμα : Χαιρετισμός για την ανάληψη καθηκόντων

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. από σήμερα 04/10/2013 αναλαμβάνω Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στην περιφέρεια Β. Αιγαίου με ευθύνη και έδρα τη Χίο.  Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Δεν θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω ότι η τωρινή περίοδος είναι πολύ δύσκολη.  Ωστόσο είναι γνωστές οι ικανότητές σας και απεικονίζονται στα όσα παράγετε κάθε σχολικό έτος με τη γνώση, τον κόπο και το μεράκι σας, όπως και στις επιτυχίες των μαθητών μας στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Ο φιλόλογος είναι η κατεξοχήν ειδικότητα που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος οργάνωσης της γνώσης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στο σύγχρονο καταιγισμό των πληροφοριών. Είναι εκείνος που θα οδηγήσει το μαθητή να συνειδητοποιήσει ότι «τη γλώσσα του έδωσαν ελληνική».  Είναι εκείνος που θα τον κάνει να αγαπήσει το βιβλίο, τη λογοτεχνία και την τέχνη, να ερευνήσει για την αλήθεια των γεγονότων.  Είναι εκείνος, όπως παρατηρήθηκε, που διασώζει το πρότυπο αν όχι του αναγεννησιακού (με τις πολλές δεξιότητες και καλές επιδόσεις), τουλάχιστον του σκεπτόμενου ανθρώπου που τιμά τη δουλειά του, πορεύεται με αξιοπρέπεια, κρίνει και στοχάζεται για τη ζωή και τα πράγματα.

Με τις σκέψεις αυτές, φίλες και φίλοι συνάδελφοι, σφίγγω το χέρι του καθενός ξεχωριστά προσδοκώντας μια γόνιμη συνεργασία και σας διαβεβαιώνω ότι θα με έχετε πάνω απ’όλα συμπαραστάτη στο έργο και στις προσπάθειές σας για το καλύτερο στο χώρο της εκπαίδευσης.  Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και «δια ζώσης».

 

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02

Νικόλαος Κ. Χαβιάρας

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α΄ τάξης Ημερησίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολ.έτος 2013-2014

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α΄ τάξης Ημερησίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.

Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 07/10-02-2014 ανακοινοποίηση στο ορθό του Δ.Σ.) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α΄ τάξης Ημερησίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Για την εξέταση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου διδαγμένου από το πρωτότυπο, 12-20 στίχων, με νοηματική συνοχή και ζητείται από αυτούς:

Για να κατεβάσετε ολόκληρο το αρχείο πατήστε εδώ